PHOTOSPHERES - PANORAMAS

(päivitetty: 17 huhti 2016)G+-sivuilleni on ilmestynyt joukko Photosphere-kuvia sekä panoraamia. Jatkossakin tarkoituksenani olisi tuottaa sisältöä Google Maps-palveluun ja mielestäni Photosphere-kuvat täydentävät Streetview-palvelua erinomaisesti. Photospheret+panoraamat tulevat kulkemaan käsikädessä silloin kun on järkevä hetki käyttää ko. teknologioita.

On tullut eteen tilanteita jolloin olisi ollut mukava nähdä sinne missä Googlen kamera-auto ei ole voinut käydä pyörimässä. Tästä hyvät esimerkit mm. Lempäälän venesatama (2) ja kanava (2) (3). Näihin kuviini on neulottu myös normaali Googlen kartta (jos toimii), ja liitän tähän karttaan myös paikan (punainen "neula") jossa kyseinen tuotos on otettu - tätä kautta ihmiset tietävät minkänäköistä kyseisessä lokaatiossa on.

Perusteellinen ohje joiden avulla saat kaiken hyödyn irti em. kuvistani:
(HUOM! KAIKKI ALLAOLEVA TEHTY VANHALLA GOOGLE+-VERSIOLLA!!!) Jos käytät uusinta versiota ja haluat kokeilla Photospherejä vanhalla versiolla, tee tämä: 1) Klikkaa vasemmalta valikosta hammasratasta ("Asetukset") 2) Valitse "Etkö löydä jotakin asetusta? Kokeile perinteistä G+:aa."

Photospheret (Google+)
1) Mene G+-sivulleni (sinun pitää olla kirjautuneena Google-tiliin)
2) Valitse haluamasi Photosphere-kuva viestivirrasta+klikkaa kuvaa
3) Kuva alkaa pyörimään automaattisesti (pyörimisen voit lopettaa/aloittaa klikkaamalla kuvaa YHDEN KERRAN). Hitaammilla yhteyksillä kuvat lataantuvat jonkin aikaa.
4) Kun kuva on ladattu täysikokoiseksi, voit tarttua siihen hiiren osoittimella ja pyörittää sitä haluamaasi ilmansuuntaan. Voit myös zoomata kuvaa.
5) Kuvan oikealla puolella, valkoisella pohjalla, näkyvät kuvan tiedot (paikka, pvm ym..) "Valokuvan tiedot" perässä on nuoli joka osoittaa alaspäin. Sitä klikkaamalla esiin tulee pieni kartta ja muita tietoja. Karttaan on merkitty punaisella "neulalla" lokaatio jossa ko. kuva on otettu. Jos klikkaat karttakuvaa, aukeaa se uuteen välilehteen isona. Karttanäkymää voidaan vaihdella tiloissa "MAP/EARTH" eli normaalin karttanäkymän/sateliittin (Google Earth)-näkymän välillä klikkaamalla pientä laatikkoa vasemmalla alhaalla jossa lukee "EARTH/KARTTA".

Photospheret (Kuva-albumi)
1) Mene Photosphere-albumiini (sinun pitää olla kirjautuneena Google-tiliin)
2) Valitse haluamasi Photosphere-kuva albumista+klikkaa kuvaa (kuva ei ala pyörimään, enkä ole sitä myöskään albumin kautta saanut pyörimään)
3) Kun kuva on ladattu täysikokoiseksi, voit tarttua siihen hiiren osoittimella ja pyörittää sitä haluamaasi ilmansuuntaan. Voit myös zoomata kuvaa.
4) Kun kuvat on latautunut, klikkaa oikeasta yläkulmasta "Tiedot"-nappia (pieni valkoinen pallo jossa i-kirjain sisällä)
5) (HUOM! Pikkukartta ei välttämättä ilmesty näkyviin kaikien Photosphere-kuvien yhteydessä) Kuvan oikealla puolella, valkoisella pohjalla, näkyvät kuvan tiedot (paikka, pvm ym..) Karttaan on merkitty punaisella "neulalla" lokaatio jossa ko. kuva on otettu. Jos klikkaat karttakuvaa, aukeaa se uuteen välilehteen isona. Karttanäkymää voidaan vaihdella tiloissa "MAP/EARTH" eli normaalin karttanäkymän/sateliittin (Google Earth)-näkymän välillä klikkaamalla pientä laatikkoa vasemmalla alhaalla jossa lukee "EARTH/KARTTA".

PS. Vaikuttaisi siltä että pikkukartta ei näy kaikkien albumien kautta tarkasteltavien Photosphere-kuvien yhteydessä. Syytä tähän en tiedä. Google+:ssan kautta avattujen Photosphere-kuvien kyljessä pikkukartta ilmestyy, ja se myöskin näkyy oikein. Yllä Google+:ssan kautta ja alla albumin kautta avattu Photosphere. Klikkaamalla isommaksi.


Photospheret (Google Mapsin "Contributor"-sivu)
Tälle sivustolle voidaan lisätä paikkakuntien valokuvia sekä kirjoittaa mm. palveluiden arvosteluja.
1) Mene "Contributor"-sivulleni (sinun pitää olla kirjautuneena Google-tiliin)
2) Valitse haluamasi Photosphere-kuva vasemmanpuoleisesta kuvagalleriasta+klikkaa kuvaa (ei ala pyörimään)
3) Kun kuva on ladattu täysikokoiseksi, voit tarttua siihen hiiren osoittimella ja pyörittää sitä haluamaasi ilmansuuntaan. Voit myös zoomata kuvaa.
4) Alla näkyy rivi muitakin Photosphere-kuvia ja alhaalla vasemmalla pikkukartta. Kartan lokaatiot eivät pidä paikkaansa, ja en ole pystynyt niitä säätämään. Muista että tässä vaiheessa vain Google+:ssan viestivirran kautta avatut Photospheret ovat näyttäneet sekä pikkukartan että sijainnin (punainen "neula") oikein.

Panoraamat (Google+)
1) Mene G+-sivulleni (sinun pitää olla kirjautuneena Google-tiliin)
2) Valitse haluamasi panoraama viestivirrasta klikkaamalla
3) Kun kuva on ladattu täysikokoiseksi, voit zoomata sitä hiiren rullalla niin paljon kuin mahdollista. Voit myös siirtää katselukohtaa vaakatasossa (ja pystytasossa kunhan ensin zoomaat tarpeeksi syvälle) tarttumalla kuvasta hiiren osoittimella. Panoraamakuvaa ei voi pyörittää vapaasti (vain Photospheret)
4) Kuvan oikealla puolella, valkoisella pohjalla, näkyvät kuvan tiedot (paikka, pvm ym..) "Valokuvan tiedot" perässä on nuoli joka osoittaa alaspäin. Sitä klikkaamalla esiin tulee pieni kartta ja muita tietoja. Karttaan on merkitty punaisella "neulalla" lokaatio jossa ko. kuva on otettu. Jos klikkaat karttakuvaa, aukeaa se uuteen välilehteen isona. Karttanäkymää voidaan vaihdella tiloissa "MAP/EARTH" eli normaalin karttanäkymän/sateliittin (Google Earth)-näkymän välillä klikkaamalla pientä laatikkoa vasemmalla alhaalla jossa lukee "EARTH/KARTTA".

Panoraamat (Kuva-albumi)
1) Mene Panorama-albumiini (sinun pitää olla kirjautuneena Google-tiliin)
2) Valitse haluamasi panoraama klikkaamalla
3) Kun kuva on ladattu täysikokoiseksi, voit zoomata sitä hiiren rullalla niin paljon kuin mahdollista. Voit myös siirtää katselukohtaa vaakatasossa (ja pystytasossa kunhan ensin zoomaat tarpeeksi syvälle) tarttumalla kuvasta hiiren osoittimella. Panoraamakuvaa ei voi pyörittää vapaasti (vain Photospheret)
4) Klikkaa oikeasta yläkulmasta "Tiedot"-nappia (pieni valkoinen pallo jossa i-kirjain sisällä)
5) (HUOM! Pikkukartta ei välttämättä ilmesty näkyviin kaikkien kuvien yhteydessä) Kuvan oikealla puolella, valkoisella pohjalla, näkyvät kuvan tiedot (paikka, pvm ym..) Karttaan on merkitty punaisella "neulalla" lokaatio jossa ko. kuva on otettu. Jos klikkaat karttakuvaa, aukeaa se uuteen välilehteen isona. Karttanäkymää voidaan vaihdella tiloissa "MAP/EARTH" eli normaalin karttanäkymän/sateliittin (Google Earth)-näkymän välillä klikkaamalla pientä laatikkoa vasemmalla alhaalla jossa lukee "EARTH/KARTTA".

Panoraamat (Google Mapsin "Contributor"-sivu)
Tälle sivustolle voidaan lisätä paikkakuntien valokuvia sekä kirjoittaa mm. palveluiden arvosteluja.
1) Mene "Contributor"-sivulleni (sinun pitää olla kirjautuneena Google-tiliin)
2) Valitse haluamasi panoraamakuva vasemmanpuoleisesta kuvagalleriasta+klikkaa kuvaa (ei ala pyörimään)
3) Kun kuva on ladattu täysikokoiseksi, voit zoomata sitä hiiren rullalla niin paljon kuin mahdollista (tässä tapauksessa vain vähän). Voit myös siirtää katselukohtaa vaakatasossa tarttumalla kuvasta hiiren osoittimella. Panoraamakuvaa ei voi pyörittää vapaasti (vain Photospheret). Huomaat ehkä tässä vaiheessa että kuvan laadussa on jotain häikkää. Panoraamat on ladattu täydellä resoluutiolla "Contributor"-sivustolle, mutta siellä ne kuitenkin ilmestyvät huonolaatuisina eikä zoomaamalla juurikaan erota yksityiskohtia. En tiedä miksi. Allaolevalla kuvarivillä on myös muut panoraamat jotka myöskin ovat huonolaatuisia jos niitä klikkaa. Photospheret sen sijaan näkyvät oikealla laadulla mutta sijaintitetojen paikkaansapitävyys vaihtelee.

Eiköhän näillä ohjeilla teille jonkinlainen ymmärrys rakennu. Pienten eroavaisuuksien vuoksi on selvempi kirjoittaa kunnon ohjeet, koska esim. G+:ssan uusi versio sekoittaa pakkaa vielä lisää. Ohjetta tullaan päivittämään aina kun tarve vaatii. Tervetuloa Photospherien/panoraamien maailmaan!